Geloof ・Hoop ・Liefde

10-12 juni Ambrosius Congres (studenten gratis)

Van 10 tot en met 12 juni 2021 organiseert de Stichting Bijbeluitleg Vroege Kerk in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven en de TUA een Ambrosius Congres in Apeldoorn.

Dit eenmalige en unieke congres is geheel gewijd aan de kerkvader Ambrosius. Ambrosius’ preken brachten Augustinus tot bekering. Iedereen die meer wil weten over Ambrosius, Augustinus en wat zij hebben geschreven, kan dit congres bijwonen. Meer dan 15 Ambrosius-specialisten laten hun licht over deze kerkvader schijnen. U kunt dit congres gewoon thuis volgen via livestream. Ook is er plaats voor 15 deelnemers op locatie (afhankelijk van de in juni geldende coronamaatregelen). Het congres wordt in Nederland en in het Nederlands gehouden. Het programma wordt omlijst met live uitgevoerde muziek van de componist J.S. Bach.

Zie voor alle informatie https://www.tua.nl/nl/agenda/ambrosius-congres

16 juni 2021 Symposium ‘Passie voor psalmzang. Het psalmboek in de Nederlandse gereformeerde traditie’ (inclusief gratis boek)

De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) organiseert op woensdag 16 juni 2021, in samenwerking met uitgeverij De Banier, het symposium Passie voor psalmzang. Het psalmboek in de Nederlandse gereformeerde traditie’. Aanleiding is het verschijnen van het boek Ons psalmboek van dr. Jaco van der Knijff, docent liturgiek aan de TUA.

Het psalmboek van 1773: wie binnen de gereformeerde gezindte opgroeit, is er van jongs af mee vertrouwd. Een zwart boekje met daarin 150 berijmde psalmen, ‘Eenige Gezangen’, de catechismus, de formulieren. Maar wat heb je eigenlijk in handen met dit psalmboek? Van wie zijn die berijmingen? Waar komen de melodieën vandaan? Waarom zijn er halve versjes opgenomen? Vanwaar die twaalf ‘Eenige Gezangen’? En wie heeft ooit De Ziekentroost toegevoegd? Op al deze vragen geeft dr. Van der Knijff een antwoord in zijn boekje.

Tijdens het symposium op 16 juni staat de eeuwenoude traditie centraal waarin dit psalmboek z’n uiteindelijke gestalte kreeg. De sprekers belichten de diverse aspecten van deze kerkliedtraditie: het begin bij Calvijn in Genève, de manier van psalmzingen in de Gouden Eeuw in ons land, de concurrentiestrijd tussen psalmen en gezangen in de 19e eeuw, de verhouding tussen lied en preek en de huidige manier waarop de psalmen gezongen (kunnen) worden.

Na de theepauze wordt het programma afgesloten met een muzikale boekpresentatie waaraan zangers van de TUA-cantorij onder leiding van Hanna Rijken hun medewerking verlenen. Voor alle deelnemers is er een gratis boek.

Zie voor alle informatie https://www.tua.nl/nl/agenda/symposium-passie-voor-psalmzang