Deze activiteit vindt plaats op:

Van 1 juli t/m 17 september 2017 exposeert in de Grote Kerk:

Jip Wijngaarden.

Jip Wijngaarden (1964) is geboren in Amsterdam en opgegroeid op de Veluwe. In de 80-er jaren studeert ze grafisch ontwerpen en decoreren in Utrecht met als doel naar de Kunstacademie te gaan.

In 1982 wordt Jip uit 3000 meisjes gekozen om de rol van Anne Frank in het theaterstuk en de tv- film te spelen. Ze dacht na 1 jaar haar studie weer op te pakken, maar kwam nooit terug en is bijna tien jaar succesvol actrice.

Jip verhuist naar Amsterdam en begint te schilderen.Ze creëert decors en kostuums voor theater en gaat modeltekenen aan de academie. Schilderijen van Willem de Kooning, Paul Klee, Anselm Kiefer en Jozef Israëls raken haar diep! In 1990 trouwt Jip met de Franse geluidsman Philippe Combes en verhuist naar Parijs. Beiden komen tot geloof in de God van de Bijbel. Na verhuizing naar de Jura gaat Jip Hebreeuws studeren in Genève en begint steeds meer te schilderen.

Ze schildert zoals ze bidt, intiem en kwetsbaar. Geleidelijk aan vindt ze haar stijl, die het best omschreven kan worden als figuratief expressionisme. De doeken, intens gekleurd door olieverf, gevuld met Hebreeuwse letters en allerlei symbolen, verwijzen naar een bepaald wereldbeeld. Haar werk ademt een niet mis te verstane Joodse sfeer en is getekend door haar interesse in de individuele menselijke emotie met meditatieve kanten. De eerste expositie van Jip over de Sjoa vond plaats in de voormalige synagoge in Kampen om gevolgd te worden door vele andere.

De expositie van het werk van Jip is elke zaterdag en zondag te zien vanaf 1 juli tot en met 17 september (m.u.v. zaterdag 16 september). Op zaterdag kunt u van 11:00 uur tot 16:00 uur terecht en op zondag van 11:30 tot 16:00 uur. De toegang is vrij.

Voor meer informatie: www.grotekerkapeldoorn.nl, www.jipwijngaarden.nl